Podľa Žiaka môže byť problémom voličské preukazy

13.06.2006 Prešov

Prešov 13. júna (TASR) - Absencia centrálnej evidencie vydaných a použitých voličských preukazov je jedným zo slabých miest volebného zákona, ktorý platí pre...
Prešov 13. júna (TASR) - Absencia centrálnej evidencie vydaných a použitých voličských preukazov je jedným zo slabých miest volebného zákona, ktorý platí pre tohoročné parlamentné voľby. Konštatoval to na dnešnom stretnutí s novinármi v Prešove podpredseda Hnutia za demokraciu (HZD) Rudolf Žiak.

HZD preto prostredníctvom svojho zástupcu v Ústrednej volebnej komisii požiada Ministerstvo vnútra SR, aby zariadilo zaznamenávanie údajov o tom, koľko bolo v jednotlivých okrskoch vydaných voličských preukazov a koľko sa použilo. Zápisnica okrskovej volebnej komisie neobsahuje podľa zákonom stanovenej schémy povinnosť uvádzať údaj o počte použitých voličských preukazov v okrsku.
Žiak netvrdil, že sa voličské preukazy môžu zneužívať. \"Upozornením na túto slabinu chceme predísť problémom, \" dodal. Vydávanie voličských preukazov skončia mestá a obce dva dni pred dňom volieb.
Predseda HZD Jozef Grapa poznamenal, že jeho strana sa pripája k opozičným politickým subjektom, ktoré ohlásili paralelné sčítavanie volebných výsledkov. Pri parlamentných voľbách v roku 2002 mali \"isté podozrenia\", ktoré sa však ťažko dokazovali. HZD je na paralelné sčítavanie personálne pripravené, pretože svojich zástupcov má v 95 percentách okrskových komisií a vo všetkých obvodných komisiách.
Volebná kampaň HZD vrcholí na východnom Slovensku, dnes bol míting v Prešove, o dva dni bude v Košiciach. Podľa Grapu je to v súlade s volebnými cieľmi HZD. Jedným z nich je totiž vyrovnávanie rozdielov medzi regiónmi Slovenska. Grapa vidí riešenie v oveľa väčších štátnych stimuloch pre investície na území Prešovského a Košického kraja. Na margo volebného výsledku HZD Grapa uviedol, že bez HZD v parlamente bude ťažko zostaviť novú vládu len z dnešných opozičných politických subjektov.
 

Vyberte región

mark